6. ledna 2019

BBK

Vlastně není, čemu se divit. Když jsou v naší společnosti nekriticky přípustné otevřeně rasistické kecy, sexistických zhovadilostí si často ani nevšímáme, ba nad nimi rozverně hýkáme, protože bžunda. Je asi i symptomatické, že výborní Branky, body, kokoti přistáli na portálu Blesku v sekci „pro ženy.“ Jako by se chlapů netýkalo, aneb, řečeno slovy jednoho z největších českých veřejných prasáků, který se jakýmsi řízením osudu dostal do čela Senátu: „Drží a mají to rády.“ Proponent sexuálního obtěžování a mistr uslintaných průpovídek, abych citoval výtečnou paní moderátorku (respektive výtečný scénář).

Sexismus a rasismus mě vytáčejí podobně. Oba mají kořeny v hlouposti, neznalosti a nevzdělanosti, oba často vyjadřují jakýsi mindrák. A přesvědčeni o vlastní nadřazenosti. Jedním si něco dokazujeme, druhým ospravedlňujeme. Umím nicméně asi pochopit, že rasistická myšlenka má problém odlišit činy jedince či skupiny od konání všech, kteří mají stejné atributy. Zvlášť, když se jedná o skupinu lidí, o kterých nic nevíme. Dokážu i pochopit, že si lidé dehumanizují jiné, kteří vypadají jinak či jsou odjinud. Vlastně chápu i, že mnohým, často aniž by si uvědomovali, imponují ideály fašizmu, „dokazující“ nadřazenost jedné rasy. Co se sexismem a představě o nadřazeností mužské ale?

V České republice je ročně znásilněno přes sedm tisíc žen, některé analýzy dokonce odhadují jejich počet až ke dvaceti tisícům. I proto, že jen dvě procenta pachatelů soudy potrestají. I proto, že 90 procent žen znásilnění nenahlásí. I proto, že, jako v jiných rozvojových zemích, jsou dosud výrazné názory, že si za znásilnění často žena může sama. Jako by chlap na použití cizího těla měl právo. Jako by si podobné chlap nechal líbit. Jako by nebyl rozdíl mezi uslintanými kecy, osaháváním a znásilněním, co se míry narušení svobody a prostoru jiného člověka týče. Následky pro oběť (namísto v anglosaském světě oblíbenějšího „přeživší“) se samozřejmě různí.

Anebo jsem jen prožil příliš mnoho času mezi lidmi a v zemích, kde se uslintané průpovídky nenosí. Včetně deseti let v islámských kontextech. Anebo si jen nemyslím, že uslintané žertíky a činy jsou vtipné. Jsou slizké, jako jejich proponenti, ať už je to Kubera, Zeman, Duka či jiný zamindrákovaný sexista. #metoo Podruhé.

Dobrá, co že mě tedy zas dostalo? Poslechl jsem si Kuberovy žvásty a udělalo se mi šoufl. BBK nicméně opravdu doporučuji.

Žádné komentáře: