26. ledna 2019

Oligarchie

Ještě k exekucím, jejichž fenomén mě fascinuje, čím více se dozvídám.

Dle výtečné Mapy exekucí bylo ke konci roku 2017 v České republice v exekuci 863 000 lidí, což je asi o třicet tisíc více než v roce šestnáctém. Více než polovina z nich má exekucí tři a více a existují i tací, kteří mají exekucí přes třicet. Celkem je v České republice exekucí 4,6 miliónu, které se týkají celkové dlužné částky (jistina bez často predátorských úroků) ve výši 239 miliard korun. A každý den je v ČR prý zahájeno téměř 2 000 nových exekučních řízení.

Proporcionálně nejhorší dluhová situace je v Ústeckém kraji, kde je v exekuci téměř pětina obyvatel, téměř polovina z nich se třemi až devíti exekucemi. V mých Teplicích bylo v roce 2017 v exekuci 7 586 lidí s celkovým počtem 35 972 exekucí. Jako by šlo o sport, nebo populárního koníčka.

Nebo prostě jen o prima byznys, který si tu ušila partička kámošů. Obrovský byznys, který dle odborníků na problematiku významně přispíval na Zemanovu prezidentskou kampaň či úzce spolupracuje s jakýmsi prostějovským Faltýnkem, jenž prý nařídil svým věrným hlasování proti změnám v insolvenčním zákoně a s komanči údajně vyhandloval za ANOnistickou podporu zdanění církevních restitucí.

Politicko-lichvářsko-exekutorské mafii samozřejmě pomáhá společenská stigmatizace dlužníků. Považujeme je apriori za amorální a politikům se daří tento obraz udržovat. Aniž bychom zkoumali důvody, ze kterých se lidé do dluhů dostávají (zkusme třeba tady, nebo tady anebo tady). Aniž bychom zkoumali vinu predátorských půjčovatelů, kteří často neměli zájem na tom zkoumat solvenci dlužníka, ba své půjčky vnucovali, protože nešlo o to, aby dlužník vracel, ale o to, aby vracet nemohl. Aniž bychom zkoumali, proč si někteří politici před otevřením vymahačských byznysů zvedli odpovídající poplatky. Proč jsou poplatky u nás stále vyšší než třeba v Německu. Proč je v exekuci i asi šest tisíc dětí od tří let. Proč se dluhy například na jízdném městskou v Praze prodávaly za víc, než byla jejich nominální hodnota.

Včera jsem si dozvěděl o jednom případě, kde si kdosi půjčil patnáct tisíc a exekuce je na 700 000, padesátinásobek původní půjčky. Soud smetl i napodruhé se stolu jako amorální. Alespoň něco. Přesto je prý asi 300 000 exekucí u nás vedeno nezákonně. A nikoho netrápí, že se společnost dále zadlužuje, frustruje, že lidé v dluzích přestávají věřit svému okolí a demokratickým procesům, protože představa, že demokracie má přinášet jakousi spravedlnost v jejich životě, nějak nefunguje. Jak řekl nedávno jeden moudrý pán, z demokracie se stává oligarchie. A my jen přihlížíme a dáváme volnou šmejdům a mafiánům.

Žádné komentáře: