14. února 2020

Korupce

Korupce je dávno ve slušných krajích definována jako zneužití postavení ku vlastní výhodě či prospěchu. Kdokoli získá z role, do které byl dosazen někým jiným, osobní výhodu, která se přímo netýká výkonu té role, jako je např. plat či jiný benefit, je zkorumpován. A nejde zdaleka jen o peníze. Mezi běžné korupční praktiky patří například nepotismus a jiné kamarádšofty, nebo i plýtvání svěřenými prostředky.

Přemítám, jak se vztahuje na poslance, kteří sice slibují, že svůj mandát budou vykonávat v zájmu všeho lidu, zatímco v reálu hledají řešení primárně pro sebe samé, vlastní partaje a různé handly, které jsou pro ně výhodné. Jednou z takových situací je nedávné zvolení známého rasisty, šiřitele desinformací a propagátora komunistických voleb Křečka, který popírá základní principy práce ombudsmana. Jedinou zjevnou kvalifikací pro funkci je Křečkův kamarádšoft s prezidentem a výsledek volby nepochybně součástí jakéhosi handlu mezi Zemanem a vládními partajemi. Co na tom, že role veřejného zástupce lidských práv je jednou z klíčových institucí každého demokratického systému. Vždyť si u nás většina davu ani nevšimne, protože jsme vygumovaní. Zatímco Křečkovo zvolení veřejně asi nejhlasitěji pochválil jeden z vůdců české neonacistické scény.

Nemůžu si pomoci: Kdokoli hlasoval za Křečka, hlasoval korupčně. Jen nelze zjistit, koho se týká, protože si všechny partaje s výjimkou Pirátů odhlasovaly, že volba bude tajná.

Připomeňme si, že primární rolí ombudsmanského úřadu je zastávat se nejslabších, ke kterým se jakákoli státní instituce zachovala v rozporu s platnou legislativou. Stává se. A docela často. Dle pravidelných veřejných zpráv řeší cca. 600-700 podnětů měsíčně, větší část přímým poradenstvím a asi 30 případů měsíčně s nálezem, že ten který úřad postupoval nezákonně. Nyní bude úřadu velet člověk, který je znám tím, že v roli zástupce ombudsmanky pracoval dva dny v týdnu a myslí se, že je práce úřadu zbytečná. Tak se těšme, jak asi cíle úřadu začne předefinovávat. Sám bych si třeba tipl, že se zapojí do dlouholeté Zemanovy snahy korodovat české soudnictví.

Nelze se ubránit dojmu, že Křeček pouze symbolizuje postupnou probíhající destrukci našich demokratických institucí po vzoru Polska či Maďarska a že jeho zvolení bylo jakýmsi testem, co vše může zkorumpovaným ANOnistům, socanům, komančům a Pitomistům projít. Příští zastávka: Rady veřejnoprávních médií.

A zas o důvod méně zůstávat v této zemi, kde nejenže na celé čáře vítězí lež a nenávist, ale zítra stále častěji znamená a sakra, s čím zas přijdou.

Žádné komentáře: