9. března 2020

Corona

Nikdy jsem vlastně nepovažoval za pivo, i když jsem v posledních pár letech nejen několikrát přežil, ale ani neměl potřebu se vyhraňovat. Stárnu holt. Teď si čtu, že zatímco Američané (že by nějaká nehmotná masa?) říkají, že kvůli viru pít nebudou, zvedly se prodeje o pět procent. Asi světová solidarita.

Jiným projevem propojenosti všehomíra je prudký pokles emisí uhlíků do atmosféry, primárně vzhledem k dočasného pozastavení produkce čínského průmyslu a prudkému omezení letů a další dopravy. Prý až o čtvrtinu méně céódva. Ač zatím nevíme, zda je dlouhodobě dobře či špatně, protože dle první teorie jsou každá snížení emisí dobrá, zatímco dle druhé bude potřeba ztráty dohnat. Kolabující (čti: v černém, ale s nezvykle malými zisky hospodařící) letecké společnosti navíc budou zvyšovat tlak na zpomalení plnění závazků z Paříže, což už vlastně i pojmenovala Air France, která požaduje odložení dodatečného zeleného danění letecké dopravy. A propos, rok 2020 měl být rokem, od kterého se už letecké emise nebudou zvyšovat. Je téměř jisté, že se toto nepovede a že se tak diskuse o oteplování planety dále zrelativizuje.

Zkrátka pokud jsme si kdo mysleli, že rok plný magických čísel bude katartický a pomůže zpřehlednit svět kolem nás, mmm… no comment. Zatímco se v českých krajích přeme o to, jak moc je coronavirus vlastně taková chřipka, a zda je lepší zavřít hokejové stadiony nebo zablácená biatlonová sportoviště, čeká se, zda vydrží světová virtuální ekonomika, a raději nedomýšlíme, co by znamenalo, kdyby nevydržela.

Saudové zas prý zvednou produkci ropy asi ve snaze zatlačit barel pod dvacku a zlikvidovat konkurenci. Každý prostě reaguje po svém. Nabízí se oblíbená historka o rozdílech mezi dlouhodobými a krátkodobými řešeními.

Tak si asi otevřu průhlednou lahev. Bez citrónku tedy. Koupil bych i nějakou akcii firem, co provozují výletní lodě, ale nedokážu dohlédnout, která přežije. Takže zůstanu u srkání.


Žádné komentáře: