8. srpna 2015

Osmého osmý

Osm osm osm. Před sedmi lety začala jedna válka, která na rozdíl od většiny válek trvala jen chvilku, leč jako mnohé jiné války skončila novou mapou. Jihoosetíni věří, že válku rozpoutala Gruzie, aby zabránila osamostatnění. Gruzíni věří, že agresorem je Rusko, jež chtělo dát jižnímu sousedovi za vyučenou. Rusové věří čemukoli, co jim nabulíkuje státní televize. Minimálně od Katyně víme, že není úplně důležité, kdo začal, ale jak vše dopadlo. Zle i pro jihoosetíny i pro Gruzíny. Jen ten třetí se zas a dál směje.

Osmého osmý. Datum, které je třeba připomínat, minimálně proto, že každá válka má své oběti, které měly jen o pár minut předtím zcela jiné plány. Dějiny píší vítězové, kteří nám i budou sugerovat, jak vše tehdy bylo, zatímco se z obětí díky dějinopiscům opět stávají jen statistiky. Ironii si uvědomíte, teprve když se statistikou stanou vaši kamarádi a známí. I pro ně je třeba nezapomínat.

Wars do not determine who is right, only who is left.

Právě mě pobavilo Post Scriptum z gruzínského internetu: "Je určitý pocit zadostiučinění a spravedlnosti v tom, když sud gruzínského vína stojí víc než barel (sud) ruské ropy."

Žádné komentáře: