12. ledna 2020

Golfisté

Každý si asi v naší touze systemizovat a generalizovat život kolem nás myslíme o advokátech své. Co si při slově advokát představíme, je pravděpodobně částečně přímo úměrné tomu, kolik takových známe. Když třeba děláte v organizaci, která zaměstnává advokáty, aby pomáhali lidem z nouze, můžete mít primárně jinou představu, než když vám advokát za zpracování jednoho dokumentu, který měl už předtím beztak z devadesáti procent hotový, naúčtuje pět litrů.

Všichni advokáti se nicméně povinně sdružují v České advokátní komoře (ČAK), kam platí příspěvky, z nichž se platí činnost komory, včetně třeba golfových turnajů. A nedávno též produkce krátkého komixu na téma dětských dluhů u nás. Téma, kterému se dlouhodobě věnuje řada lidí v mém okolí, takže sleduji i já se zájmem.

Všiml jsem si tudíž i komixu, který vypráví příběh raubířky, jež se sama dostala do problémů, tak ať si nestěžuje. Během pěti vteřin mi bliklo, co mi příběh i žánr připomíná. Třicet případů majora Zemana, ve kterých hrdinný esenbák též řešil palčivé společenské případy. Nejznámější asi v dílu Mimikry, kde naši ochránci vlasti rozkryli feťácko-máničkovsko-diverzní skupinu, která si hrála na muzikanty. Pchá. Raubíři to jsou, každý to vidí. Podobnost s persekucí českého hudebního undergroundu v čele s Plastikama čistě náhodná. Až za ní Sequens dostal národního umělce.

Nabízí se otázka, proč by ČAK měla potřebu vydávat dehonestující propagandistické pamflety. Navíc vůči dětem. Jistě mezi nimi budou taková, která svého věku zneužívají k tomu, aby mohla beztrestně porušovat pravidla. Jsou jistě i mnohá jiná, jež do dluhů dostali jejich rodiče, často aniž by o tom potomci věděli. Místo implicitního nářku nad tím, že v posledních letech přišli o nehorázné poplatky (ty stávající stále dražší než ve většině zbytku EU), mohla komora podpořit své členy z řad vymahačů třeba tím, že problém dětských dluhů objektivně a na základě dat pojmenuje. Ba se mohla jako stavovská organizace kolektivně postavit čelem ke zjevně systémovému problému, protože společnost, kde děti mají dluhy, je nezdravá, ba dysfunkční. Ale to by asi bylo moc složité a nezbylo by času na golf a jiné lotroviny.

Golfové turnaje jsem zmínil záměrně, protože si známá advokátka při povzdechu nad ČAK coby nutným zlem zoufla, že jediné, co ČAK momentálně zdánlivě produkuje, je právě golf. A hle, jak se známá mýlila. ČAK umí i komixy. Teda moc neumí. Napadlo mě i, že se mrknu na výroční zprávu ČAK, abych zjistil, co vlastně umí, a poslední zprávu našel z roku 2012. Takže se třeba nedozvím, zda v ČAK též neaspirují na národního umělce a těch komixů není vícero. Zas jsem ale našel zápis ze schůze představenstva, kde byla schválena dotace na tenisový turnaj ve čtyřhře. Nejen golfový klub tedy. Omlouvám se.

Neuplynul ani den a čtu si, že Plzeň zastavila vymáhání pohledávek u lidí, kteří jeli načerno, než jim bylo patnáct. Že by v Plzni nehráli golf?

Žádné komentáře: