24. ledna 2020

RIP

Umřel šéf Senátu, o kterém jsem se tu několikrát zmiňoval, třeba tady. Nechci se přidávat k zástupům lamentujících, z nichž se nemalá část předhání v tom, nakolik byl jejich mentorem. Docela se mi ale líbilo, co napsal Fíša.

Vždy jsem měl Kuberu za upovídaného prokrastinátora, který se řídí heslem “kdo nic nedělá, nic nezkazí.” Příliš se teď však nezmiňuje jedna z jeho klíčových vlastnosti. Možná hlavní pozitivum, ne-li jediné, jeho dlouhého panování na teplické radnici, a to nezkorumpovanost, v čemž se zásadně lišil od svých politických souputníků z ODS a ČSSD, kteří si dlouhodobě porcovali medvěda od Sokolova až po Liberec. Nezkorumpovanosti spojené s neochotou či neschopností kontrolovat, jak se věci dějí, lze koneckonců i z velké části přičíst Kuberovu nechuť vůči eurofondům a investicím vůbec. Na jedné straně tedy nechuť pouštět se do akcí, které mohou dopadnout jakkoli. Na straně druhé dlouhodobý socioekonomický úpadek Teplic, které se pravidelně řadí na konec žebříčku městské kvality žití v ČR.

Jelikož se pohybuji v sektoru, kde “kdo nic nedělá, nic nezkazí” není mezi nabízenými variantami postupu a kde se neustále vymýšlejí strategie proti všemožným druhům korupce, netřeba vysvětlovat, jak málo ve mně výše zmíněné heslo rezonuje. V kontextu Kuberova, jinak ne zcela vábného světa ale možná nevyznívá výhradně negativně. Následující myšlenku se až zdráhám napsat vzhledem ke Kuberově pověstné vulgaritě a trapně slizskému sexismu: V kontextu české politické scény vlastně odešel velmi slušný člověk.

Žádné komentáře: