13. října 2020

Čau bojleři

Uložím si tu Burešovu odpověď na tiskové konferenci ze dne 12.10. na otázku, proč jsme v situaci, kdy naprosto nezvládáme pandemii (přepsal Ondřej Golis).

Já nevím, kde se staly chyby, nevidím nějaký zásadní problém, my jsme teď přijali nějaké rozhodnutí a samozřejmě ano, my jsme hygieny, odevzdala armáda na ministerstvo zdravotnictví 1.6. a potom jsem dospěl k názoru, že je potřeba znovu vrátit armádu do hry s panem Dzurilou, to bylo 27. července, kdy sem viděl, že na odběrném místě na Bulovce, že to nefunguje. Takže já si myslím, že se v tom angažuju od rána do večera, nemám žádný pocit, že by sem pochybil. My jsme zkrátka rozhodovali a v březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo sice byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ty, který měli přijít nepřišli. Takže to je podle mě v této fázi zbytečná debata. Já nemám pocit, že bysme dělali něco špatně, nikdo pořádně ten vir, můžeme se bavit, tady je odborník, můžete se zeptat primářů, jak ten vir se chová a samozřejmě umíraj lidi, umíraj lidi s covidem ano a mě je to líto. Pravděpodobně ten covid urychluje, nebo zkracuje život a mně je to taky strašně líto.

Nelze si nevzpomenout na Jakešův projev z Červeného Hrádku, který kdysi tajně putoval mezi lidem na kazetách. I u nás doma už jsme se odvážili poslouchat společně, bez obavy, že někdo někde něco vyžvaní. Poslechl jsem si teď část ikonického projevu a přijde mi, že Milouš mluví spatra souvisleji než Bureš. I když nepochybuji o tom, že je Bureš podstatně inteligentnější. A vychcanější. Jen si bez notiček od svých Goebbelsů neví zcela rady. Zároveň mu je asi jedno, co naplácá do mainstreamových médií, když mu propagandisté podporu zajistí jinak. A on spolu s Alenkou ještě pro jistotu rozdá naše společné peníze perspektivním voličům. 

Zažívával jsem chvíle studu z toho, že jsem na začátku devadesátek párkrát hodil hlas Klausovi a straně modrého ptáka, která tu následně se Zemanovou ČSSD institucionalizovala kleptokracii. Při sledování Burešova počínání teď vyvstává myšlenka, že to nebylo zas tak strašné, resp. s hrůzou zjišťuji, že může být ještě diametrálně hůře. Vládne nám partička, které též dlouhodobě dojí různé rozpočty ve vlastní prospěch, ale jež se navíc v době, kdy následkem jejích nekompetentních rozhodnutí u nás umírají lidé, stará pouze o to, jak si zachránit vlastní kůži. Jen totální brojler to ještě nepochopil.

Žádné komentáře: