22. listopadu 2020

Augiášův chlév

Parlament měl hlasovat trochu o něčem jiném a nakonec ve dvě ráno schválil největší daňovou reformu posledních desetiletí. Poté co Bureš a spol zazdili změny, jež by vedly k prodloužení životnosti zeměkoule zpomalením jejího oteplování a rozkradli miliardy netransparentními nákupy ochranných protikovidových pomůcek a podporou agrofertích firem, schválili rozplácání dalších miliard na nesmyslný a nepotřebný projekt kanálu jako z devatenáctého století, či se snaží protlačit krajně nebezpečné ruské a čínské zájmy do strategických průmyslových odvětví, teď mění způsob danění, aby dále prohloubili schodek veřejných financí. Tentokrát o 130 miliard. Sbohem důchodová reformo.

Hraje se vysoká hra o budoucnost Čechie a já nevím, co je vlastně horší. Jestli skutečnost, že zahrávání si s budoucností země má posloužit primárně  k odvedení pozornosti od toho, že nám vládne estébák a mafián, který má na svědomí tisíce kovidových obětí, protože raději dlouhodobě rozkrádá veřejné rozpočty? Nebo že si daňovými změnami připravuje půdu na návrat k moci, protože kdokoli přijde po něm, bude muset zase daně zvýšit? Nebo to, že se daňové změny nejvíce dotknout nejchudších a nejpotřebnějších, kteří možná uvidí na výplatní pásce o pár stovek navíc, ale zároveň budou muset utratit řádově více za služby, jež dále nebude možné platit z veřejných rozpočtů.

Praha už hlásí, že spolu s kovidovými následky ji případné finální schválení daňových změn připraví asi o čtvrtinu rozpočtu. Předělávání rozpočtu Středočeského kraje prý zas začalo zdražením jízdného a pokračuje odebíráním peněz sportovcům, sociálním službám a dalším, kteří v hierarchii potřeb nejsou dostatečně vysoko. Zatímco krá(lo)v(n)a z instáče s titulem ministryně předložila do sněmovny návrh rozpočtu, který opomněl vzít v potaz snížení daňových příjmů, prosazené její partají. Tedy cár zbytečného papíru, jakožto podklad k jednomu z nejdůležitějších zákonů v zemi.

A dalo by se pokračovat dále, jenže asi nemá smysl dokola si připomínat, že stávající garnituře jde pouze o moc a prachy a že jim je budoucnost této země naprosto u řiti. Nepochybuji, že Senát pošle daňové změny zpět, případně se pokusí zmírnit jejich dopad na veřejné finance, nicméně hlasovací mašinerie, která teď kromě zlodějů, připodělánků a fašounků zahrnuje i stranu modrého ptáka – která má s rabováním veřejných rozpočtů koneckonců ty nejlepší zkušenosti – zákon téměř jistě nakonec prosadí. Úpadek pokračuje a za chvíli už téměř nebude, kam se schovat.

Žádné komentáře: