27. listopadu 2020

Pravicový gauč

Modří ptáci odhlasovali brutální schodek státního rozpočtu v největší novodobé krizi země a jejich předseda se raduje, jak se zachovali krásně pravicově a jak jsou všichni hloupí, že nepochopili. Spolu s komanči a anonisty totiž snížili daně. Co na tom, že hra na pravici a levici je vyčpělá a imponuje snad jen zapáleným (čti: trochu divným) ideologům. Co na tom, že pravicové není snižování daní samo o sobě, ale snižování f#&$ing výdajů státu, pro což modří neudělali vůbec nic. Ba naopak si stát bude vesele za souhlasného hýkání Fialy a spol. půjčovat na úkor budoucích generací. Snížení daní se s největší pravděpodobností neprojeví ani v avizovaných úsporách domácností ani ve větší spotřebě, ale ve výdajích těch nejchudších na úkony, které dosud měli levnější. Což tedy asi pravicové je docela dost. Pomoct těm, co mají nejvíc, a ostatní v lepším případě ignorovat.

Dobrá, ODS nemám rád, nepovažuji ji za důvěryhodný spolek a na tom se nic nezmění, dokud z ní nezmizí lidé, kteří se podíleli na minulých rozkrádačkách, a partaj jako taková neprojde alespoň minimální reflexí. Což se nestane nikdy, i proto, že se dle všeho prudce snižuje intelektuální potenciál aktivních politiků a skalních voličů, takže je třeba se vracet zpět k jednoduchým schématům typu dělení na pravici a levici. Brutální zadlužování státní kasy nicméně nemá s pravicovou politikou ani moderní pravicovou stranou nic společného. Zároveň Fialovo hýkání připomíná radost z uhašení požáru, jehož následkem je vyplavení a zhroucení domu. Pokud se totiž modří spojili s kaťáky a topáky s cílem převzít po Burešovi moc, v případě úspěchu o ní následkem nezbytného zvyšování daní zase velmi rychle přijdou.

Aneb oblíbený rozdíl mezi krátkodobými a dlouhodobými řešeními. Jako že se třeba v zimě může zdát, že z krátkodobého hlediska je dobré se zahřát vymočením se do vlastních kalhot. No hlavně, že gauč neshořel. A to první nedoporučuji.

Žádné komentáře: