15. března 2019

Teroristé

Ráno jsem se probudil se zprávou, že se v novozélandském Chrustchurchi střílí. Of all places. Masovou vraždu si prý střelci dali na internet, asi aby ukázali, jací to jsou hrdinové. Jako když si nacisté natáčeli masové popravy civilistů na východní frontě.

Mentálně nevidím rozdíl mezi magory střílejícími do lidí, kteří (a jen proto, že) vyznávají jiného Boha, pomateným staříkem, který háže klacky na koleje nebo lidmi, co se bouří proti záměru ubytovat v jejich okolí jiné nouzi. Mají společnou iracionální nenávist vůči lidem, jež neznají a které na základě přisuzování imaginárních kolektivních vlastností dehumanizují. Mají společnou i řadu politických a jiných predátorů, kteří se na nenávisti živí a profitují z ní, u nás v dnešní době primárně reprezentovaných Pitomiovou partou a prezidentem. Totality nezřídka začínají právě tak, že si najdeme někoho, koho neznáme a koho můžeme nenávidět.

Spolu se šimpanzem učenlivým (pan troglodytes) je homo sapiens prý jediným živočišným druhem, který je schopen se organizovat za účelem zabíjení příslušníků stejné rodu. Až se jednou budou děti ve školách učit o začátku 21. století… jestli se budou děti učit o začátku 21. století, bude to studium zániku civilizace. Zániku, který nepřišel zvenčí, ale zevnitř, z nás. Ze všech agresivních pologramotných idiotů, kteří projektují vlastní frustrace do slabších. Multikulturalismus neselhává kvůli nepřizpůsobivým menšinám, ale kvůli neschopnosti a neochotě většin menšiny a jinakost jako takovou respektovat.

Carl Linné nás nazval moudrými, sapiens. Stále častěji se tak nějak zdá, že to buď byl nabubřelý náfuka nebo nezměrný optimista.

Žádné komentáře: