19. března 2021

Bez vítěze

Má bublina chrchlá kouřem, zanechaným fotbalovým utkáním, ve kterém v Praze sídlící čínský klub porazil skotský klub sídlící... ve Skotsku. Alespoň něco funguje. Jestli jsem pochopil správně, došlo v zápase i na kung-fu (německý Welt ho nazval nejbrutálnějším faulem roku) i na pozápasový boj bez pravidel. Obě potyčky možná naplňující skutkovou podstatu trestného činu napadení. Fotbalisté hostujícího klubu též nebyli po zápase vpuštěni do kabin, jako by hráli okresní přebor někde doma v Číně.

Během utkání se hráč hostujícího teamu a českého původu přitočil k domácímu hráči finského původu a cosi mu zašeptal. Načež domácí hráč začal křičet "rasism, rasism, he said fucking monkey" a tím se z maximálně nedůstojného sportovního klání ze strany domácích stalo maximálněji nedůstojné v provedení obou aktérů. 

Přišlo mi zajímavé, že zatímco české zprávy jsou vesměs uražené, skotský team jede masivní kampaň, ve které se soustředí pouze na údajný projev rasismu. Sám český hráč už se nechal slyšet, že nazval soupeře slovy "fucking guy." Což by sice odpovídalo jazykovém znalostem průměrného českého čutálisty i délce projevu, zaznamenaného na různých kamerách, ale, ruku na srdce, opravdu tomu chceme věřit?

Též mi přišlo zajímavé, že se primárně řeší, proč si čutálista zakryl drštku, a že to asi musí znamenat, že určitě chtěl říct něco strašného (jak se asi řekne anglicky naschválníček?), ale nějak se upozadilo asi nejdůležitější z celého zápasu, a to, že má jeden z hráčů po brutálním zákroku soupeře zlomenou lebku. Další z domácích hráčů navíc zase po zápase přiznal, že mu vůbec nešlo o fotbal, ale o to, aby zranil některého ze soupeřů

Nepochybuji, že jsou mnozí čeští čutálisté rasistické tužky, stejně jako nepochybuji o tom, že skotský team rozvrtěl psa, aby se nehovořilo o samotném zápase. Stejně jako nepochybuji, že v následujících roztržkách byly sociální sítě plné rasistických a dalších urážek z obou stran, jako by každý Pepík nebo Jack sám stál na hřišti. 

Co z různých, i oficiálních reakcí jednoznačně vyplývá, je jakýsi pocit povýšenectví britských médií i voxu populi nad burany z východu, u kterých se tak nějak předpokládá, že se budou chovat neomaleně. A s domnělým rasismem nelze přeci bojovat jinak než otevřenou xenofobií. Chápu samozřejmě, že jsou hráči skotského teamu extrémně citliví na jakýkoli projev rasismu, když ho týden co týden zažívají na vlastních stadionech.

Naprosto nesnáším jakékoli projevy rasismusu, což potvrdí většina mých příbuzných a kamarádů, kteří se diskusím na toto téma se mnou vesměs úzkostlivě vyhýbají. Zároveň si ale tak nějak v rámci zachování proporcionality situace myslím, že než tři jakákoli a z jakékoli pohnutky pošeptaná slova v kontextu celého utkání zas tak moc neznamenají. 

Ale jinak jsem celkově vlastně rád, že mě koukání na fotbal už zas tak moc nebaví.

Žádné komentáře: