13. března 2021

Mejdan u Šilerů

Na MinFinu se vedoucím pracovníkům vloni rozdalo přes jedenáct miliónů na prémiích. Samo o sobě by mi přišlo nepodstatné, i když prémie všeobecně nemám vůbec v lásce, protože nejen dle mého soudu mrví pracovní trh a podporují podivné, netransparentní, mocenské rozhodování ve stylu tomu dala, tomu dala, na toho se nedostalo. 

Tentokrát mi nicméně nepodstatné nepřišlo. V době, kdy nám vláda hlásí, jak jsme v tom společně a již rok nám každé dva týdny opakuje, abychom ještě dva týdny vydrželi; kdy má každý z odměněných, na rozdíl od tisíců podaných, jistotu předvídatelného a předpokládám, že i nikterak špatného, výdělku; kdy se kvalifikovanost MinFinu a jemu podřízených orgánů nejvíce projevuje protiprávním zaklekáváním na podnikatele a ne(z)řízou rozpočtovou a fiskální politikou, jež tuto zemi vede do ekonomické propasti a nevyhnutelnému brzkému zvyšování daní; kdy stát není schopen včas vyplatit přesčasy a jiné náhrady zdravotníkům, kteří dřou s jazykem na vestě; kdy týž stát nedokáže zajistit důstojnou podporu lidem, které připravil o příjmy, včetně kompenzací podnikatelům, jejichž provozy uzavřel atd., mi přijde přinejmenším nemravné, aby si vládní úředníci mezi sebou rozdělovali prémie v některých případech přesahující několikanásobek měsíčního platu a blížící se roční průměrné mzdě v ČR.

Samozřejmě si nedělám iluze o schopnostech a záměrech anonistické vlády, která se od samého počátku specializuje na malé domů. Strukturální korupci v partaji lze prý dohledat na účtech strany, kam jednotliví straníci posílají nezaokrouhlené malé domu, kde právě nezaokrouhlenost částky je údajně jakýmsi variabilním symbolem. Nevím, jestli to tak je, ale přišlo mi roztomilé a hodné dalšího zkoumání. 

Samozřejmě mi je jasné, že pod heslem řízení státu jako firmy se skrývá jediný cíl maximálního profitu pro toho, kdo firmu řídí. Nemám ani iluze o tom, že je ministryně financí loajální hloupá husa, co svůj dostala post za zametení Burešových finančních machinací kolem Čapáku. Jen si tu nemůžu nepoznamenat další příklad toho, jak nám anonisté s výsměchem kálí na kebule. A s nimi všichni, kdo je drží u moci.

Žádné komentáře: